24. september 2023

40 års jubilæumsbesøg for to amerikanske udvekslingsstudenter

Tilbage i august 1983, rullede toget ind på Hadsten Station med to amerikanske udvekslingsstudenter, og i disse dage er Kathy og Kevin, som de hedder, tilbage på jubilæumsbesøg i Favrskov.

Tilbage i 1983 gik Kathy og Kevin på Hadsten Amtsgymnasium, som det hed dengang, i et år, og boede ved tre værtsfamilier hver i løbet af året, dog med Ellen og Knud Jepsen i Foldby som fælles værtsfamilie. Kathy boede derudover hos Beth og Lars Pedersen, samt Jytte og Hans Gadeberg, mens Kevin boede hos Bodil og Gunnar Vinge-Hansen samt Hanne og Ove Rosenkvist i Hadsten. Sidstnævnte lagde stue til, da der tirsdag var gensynsfrokost efter besøg på Favrskov Gymnasium, og ByensNyt fik lov til at være med i starten, inden sild og karrysalat, lun leverpostej, frikadeller og lagkage skulle indtages.

Kathy og Kevin var på visit for 20 års siden, og bortset fra et kort besøg for nogle år siden for Kevins vedkommende, så har de to ikke været i Danmark ellers. Ikke desto mindre foregik det meste af samtalen på ganske fornuftigt dansk, hvilket må siges at være ganske godt gået, men både Kathy og Kevin har gennem årene gjort deres til, at vedligeholde det danske sprog.

“Vi har begge set diverse danske serier, blandt andet Broen, Rita og Badehotellet og så har vi læst nyheder på nettet. Det er klart, at det er blevet sværere at huske det vi lærte tilbage i 1983/84, men rigtigt meget hænger stadig ved og vi føler stadig en stor tilknytning til Danmark, efter så mange år”. fortæller Kevin Clark, der nu bor i Montreal i Canada.

Kathy og Kevin samt alle værtsfamilier ses her på Hadsten Station på ankomstdagen

Kathy, eller Katherine som hun rigtigt hedder, bor i Virginia, og har siden sit ophold i Danmark gjort karriere i den amerikanske centraladministration, både i senatet, kongressen og Det Hvide Hus i Washington, og har arbejdet under flere amerikanske præsidenter, startende med George Bush Senior. Hendes tilknytning og mange kontakter til netop Det Hvide Hus gjorde, at da nu afdøde Hans Gadeberg var på rejse i USA for år tilbage, fik mulighed for at få en rundvisning i huset. Tilbage i 1983 var hun overbevist om, at hun ville blive den første kvindelige præsident, hvilket ikke helt gik i opfyldelse, men politik kom i hvert fald til at fylde en stor del af hendes liv.

Kathy og Kevin er begge enige om, at de har taget mange værdier med sig hjem fra Danmark, og som de den dag i dag værdsætter, blandt andet rummelighed og hygge.

“Jeg tror at jeg lærte meget om rummelighed og det at kunne se ting fra to sider. I USA er det blandt andet politisk blevet meget unuanceret på begge fløje, og her har man svært ved at se tingene på mere end en måde. Det har uden tvivl gjort det meget lettere for mig med den tilgang jeg har fået med mig, og det kan helt klart tilskrives opholdet i Danmark”, fastslår Kathy Brunett, der har sin voksne søn, Cooper med til Danmark. De ankom allerede i slutningen af juni, og har været rundt og se store dele af Danmark, blandt andet Bornholm, Fanø, Mandø, Skovtårnet i Næstved og meget mere.

Kevin kommer oprindeligt fra en meget lille og kristen by i Alabama, og han tilføjer at det med at rejse og komme ud i verden ikke er noget som ligger til amerikanerne generelt, men at det har opholdet i Danmark ændret på for hans vedkommende. Dansk design er også noget som han har taget til sig og som har en stor plads i hans liv.

“Det er i mange stater ikke normalt at rejse ud af landet, og mange bliver faktisk i den stat, hvor de bor, også i ferier, så der er ikke på samme måde som i Danmark et udsyn til verden og en forståelse af andre kulturer, men det var opholdet i Danmark med til at give mig, og jeg har rejst over det meste af verden og bor nu i Montreal. Jeg er meget begejstret for dansk design, og har både PH lamper, Stelton kande og flere Wegner stole i hjemmet, så Danmark og dansk kultur har helt klart sat sine spor og aftryk i mit liv”.

Onsdag afholdes der jubilæumsmiddag hos Ellen og Knud Jepsen, hvor alle fem værtsfamilier deltager, hvorefter Kathy og Kevin rejser videre.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler