20. juli 2024

Modelbane Europa fejrer 25-års jubilæum

Åbent hus søndag den 8. august kl. 10:30 – 17:00

I slutningen af 1995 satte nogle modeltogsentusiaster i Aarhus et stort modelanlæg til salg. En gruppe ildsjæle og driftige personer – bl.a. Mr. Hadsten, Gregers Pedersen – så mulighederne for at etablere en turistattraktion i Hadsten og gik i gang med at skaffe midlerne til køb af anlægget. Gennem et godt samarbejde mellem Hadsten Kommune, Kronjyllands Udviklingsråd og lokale sponsorer lykkedes det den nystiftede Hadsten Modeljernbanefond at få handlen igennem. Beliggenheden var nærmest perfekt – lokalerne i Hadstencenteret lå lige overfor Hadsten Station.

Efter 7 måneders arbejde med opbygningen af modeljernbaneanlægget og en anlægspris på mere en 1 million kroner kunne Modelbane Europa åbne dørene for publikum i august 1996. Udstillingsarealet var på 400 m2, der var lagt omkring 1.000 meter spor, og ca. 30.000 meter ledninger og kabler forsyner de mere end 40 tog i drift med elektricitet. Den var af Nordeuropas største modeljernbaner allerede dengang. Amtsborgmester Ib Frederiksen og Hadstens borgmester Niels Pape deltog i indvielsen.

Siden er der strømmet meget vand gennem Lilleåen. Hadstencenteret er blevet til Sundhedshuset Hadsten, udstillingsarealet er øget til 500 m2, et nyt stort dansk anlæg med en model af Hadsten Station som centrum er bygget og sat i drift, caféen er udvidet og indrettet som en kupé i et MR-tog (ældre regionaltog), og opstillingsbanegården i baglokalerne er udvidet, så der nu er mere end 80 tog i drift.

– Vi arbejder hele tiden på at udvikle vores lille interaktive museum, fortæller Bjarne Werliin, bestyrelsesformand. I øjeblikket har vi en arbejdsgruppe i gang med at eksperimentere med selvkørende programmerbare biler på vores tyske anlæg, som jo var det oprindelige modelanlæg. Der skal nye tiltag til for at vores gæster har lyst til endnu et besøg hos os.

Modelbane Europa har sat et varieret program sammen til jubilæumsdagen den 8. august. Efter et kort og koncentreret arrangement for indbudte gæster åbnes døren for alle interesserede kl. 10:30. Der er lidt til enhver smag i det varierede program. Modelbane Europas landskabsbyggere viser, hvordan man bygger landskaber og fremstiller træer og buske fra bunden. En arbejdsgruppe vil eksperimentere live med programmering af selvkørende biler. JM Bryg i Vissing udskænker smagsprøver og sælger ølbrygningskit og -udstyr. Niels Møller (Modelhøkeren) sælger modeltog og tilbehør. Michael Andersen fra det lokale band Rock The Duck underholder med musikalske indslag. Endelig serveres der gratis kaffe og fødselsdagskringle til de første 200 gæster. Samtidig vil modelbanens personale sørge for, at togene kører – og de vil også meget gerne fortælle jubilæumsgæsterne om modelbanen og dens lange historie. 

– Vi glæder os meget til at tage imod de mange gæster den dag, siger Bjarne Werliin. På den måde kan vi give noget tilbage til de mange, der besøger os hvert år. Uden dem ville Modelbane Europa ikke eksistere.

Arrangementet afvikles i samarbejde med ELRO-Fonden, idet det gennemføres som en del af ELRO-Dage 2021.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler