21. maj 2024

En handelsmand fylder 90

Jørgen Pedersen der i mange år drev forretningen af samme navn i Søndergade fyldte søndag d. 23. oktober 90 år.

“Var det ikke en god idé at starte din egen butik?” sådan lød opfordringen til Ellen Pedersen, Jørgen Pedersens mor fra daværende købmand I.P. Knudsen i 1954. Det blev starten på en generationsforretning, der indledningsvis solgte broderi og lingeri under navnet Ellen Pedersen , men som sidenhen blev til Jørgen Pedersen børnetøj og i 1996 til Søby Børnetøj, da Jørgens datter Lene overotog forretningen.

Det og meget mere om byens handlende kan du læse om i Gregers Petersens beretning i bogen Hadsten Lokalarkiv 50 år 1970-2020.

Sideløbende med Jørgens mangeårige virke, han var jo nærmest fast inventar i butikken allerede da hans mor drev den og også siden da hans datter overtog den var hans bror Lars aktiv i dametøjsforretningen Standard overfor. Så det var gennem mange år familien Pedersen der sad på manufakturhandlen i midtbyen.

Selv har jeg masser af gange nydt Jørgen og hans kone Anne Maries hyggelige selskab både i butikken og til dansestævner rundt i det jyske og ved, at parret ikke alene nød at se dans, de har gennem mange år også selv være ganske flittige på dansegulvet.

Jørgen har gennem mere end 50 år tillige været et særdeles aktivt medlem af Lions Club Hadsten og var blandt medstifterne, da klubben blev etableret her i byen. Jeg tror de fleste har oplevet Jørgen og hans kone Anne Marie i tombolaen til Lilleåmarked eller til arrangementer i Hadsten Handel. Så sent som i julen sidste år var han på banen i Søndergade da julemanden i skikkelse af daværende Lions-formand Svend-Erik Kristensen besøgte Søndergade.

Han var ligeledes en af foregangsmændende til kæden Barntex og han har derudover gennem adskillige år været lotteriforhandler. Det har givet ham mulighed for at fortsætte sine mange snakke med tidligere kunder og andre lokale kontakter i byen.

For få år siden overdrog han dog den opgave til Peter i Skjold Burne.

Men du kan være ganske vis på, at Jørgen stadig er god for en snak, hvis du møder ham i byen.

Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard
Jan Erik Elgaard er ejer af ByensNyt.dk og driver også konsulentvirksomheden Elgaard Mancom i Hadsten. Jan Erik er aktiv i byens kulturliv bl.a. som formand for Favrskov Revyen og har gennem flere år været engageret i Kulturhuset Sløjfens bestyrelse. Han er desuden næstformand for Favrskov Gymnasium, medlem af Hadsten Rotary Klub og medforfatter på to bøger.

Relaterede artikler