28. februar 2024

Rosenkvist: Hvis du går ind i politik så vil jeg skilles

Lørdag fylder Ove Rosenkvist 85 år, og i den forbindelse var ByensNyt forbi Ove, for at få et fødselsdagsinterview. Lad det være sagt med det samme, vi kom vidt omkring, og skulle det hele have været med, så var det blevet en føljeton, fordi Ove har mange gode historier at fortælle.

Ove Rosenkvist har boet i Hadsten siden midten af 60´erne og er en mand der har meget på hjertet, og han har været involveret i særdeles mange ting gennem årene, der har været med til at forme Hadsten til den by, vi kender i dag. En ting har han dog aldrig beskæftiget sig med, i hvertfald ikke officielt, og det er politik, hvilket der er en helt særlig grund til.

”For 57 år siden blev jeg gift med en skøn pige, og det eneste hun for alvor krævede af mig det var, at jeg ikke gik ind i politik, fordi som hun sagde til mig, hvis du går ind i politik, så vil jeg skilles. Og jeg vil ikke skilles”, kommer det med et stort smil fra Ove Rosenkvist, der fortæller, at han gennem tiden er blevet tilbudt opstilling hos flere partier, men hver gang har han, med god grund, afvist tilbuddene. Fordi der var faktisk alvor bag ”truslen”, fortæller Oves kone, Hanne.

”Min far var borgmester i Randers gennem 17 år, så jeg havde ved selvsyn set, hvad politik gør ved folk og hvor hårdt det er, så derfor var min holdning helt klar”, fortæller Hanne Rosenkvist, der gennem mange år har bakket Ove op i hans mange aktiviteter og såmænd også ageret sekretær for ham, når noget skulle skrives på skrivemaskine eller computer.

Ove og Hanne flyttede til Hadsten i 1965, da Ove blev tilbudt arbejde på Den jydske Haandværkerskole, hvor han startede som underviser, men hen ad vejen endte som pressechef for den driftige skole. Her var han, indtil han blev tilbudt job som redaktør på Hadsten og Omegns Folkeblad, det der i dag er blevet til Lokalavisen Favrskov.

”Først var jeg ansat og aflønnet alt efter, hvor meget jeg leverede af stof, samtidig med at jeg var på DjH, men i 1984 blev jeg tilbudt at blive redaktør på avisen som Kurt Qvist ejede på det tidspunkt, og derfor stoppede jeg på Haandværkerskolen. Det var en herlig tid, hvor der var nok at skrive om, og her var jeg så indtil 1992, hvor Kurt selv overtog tjansen som redaktør, efter at han havde solgt sit bogtrykkeri. Så fik jeg tid til en masse andre ting, og nød blandt andet, at jeg pludselig havde fri om søndagen, hvilket jeg ikke havde på avisen, da der var deadline denne dag”

Ove Rosenkvist ses her med sin kone Hanne. De har sammen to voksne børn, hvoraf den ene, Per, bor i New York og netop er blevet amerikansk statsborger

Aktiv i mange foreninger

Gennem årene har Ove været aktiv i mange foreninger i byen, blandt andet Hadsten Borger- og Haandværkerforening, hvor han var formand, men også Rotary og Hadsten Sangforening har nydt godt af Oves engagement. 

”Borger- og Haandværkerforeningen var jo, på det tidspunkt, hvor jeg var formand, en stor og driftig forening, hvor vi blandt andet arrangerede tilflytterfester for nye borgere i byen i samarbejde med handelsstandsforeningen og kroen. Det var nogle vældige fester, der var med til at holde liv i byen og få de nye borgere til at føle sig som Hadsten-borgere ret hurtigt. Det var en god tid, men i takt med at Rotary, Lions Club og Sct. Georgs Gildet kom til, så gled foreningen lidt ud, da personkredsen i mange tilfælde var den samme”, fortæller Ove, der vurderer, at meget af det der dengang blev sat i værk, ikke på samme måde ville kunne realiseres i dag.

”Jeg er ikke sikker på, at min interesse for Hadsten ville være lige så stor som den er, hvis jeg var flyttet til Hadsten i dag. Man kan ikke på samme måde få ting til at ske i dag, som man kunne tidligere, hvor det at være frivillig var noget helt andet, og hvor der var en større velvilje til at få skabt noget i byen. Tiden er en anden i dag, og derfor tænker jeg, at interessen for Hadsten og ville være anderledes, men det er jo rent gætværk”, konstaterer fødselaren.

Ove har desuden været forfatter på en lang række bøger og publikationer omkring Hadstens historie, lige som han har været forfatter til Favrskov Revyen. Gennem mange år, og helt frem til 2020, var han også forsanger på Ældresagens ”Syng med fra den blå”, der samler rigtigt mange til fællessang i Sløjfen.

For halvanden års tid siden, leverede Ove Rosenkvist et glimrende “Gadespejl” til ByensNyt, og det kan du læse lige her.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler