EC Power i Hinnerup laver mini-kraftvarmeanlæg og har haft besøg af 7. C fra Haldum-Hinnerup Skolen
Jan Sass Hvass der er COO (Chief Operating Officer) møder klassen og deres lærer Jan Pedersen ved indgangen til virksomheden i Hinnerup. Han giver hånd til alle og byder derefter på noget populært: Friskbagte boller og noget varmt at drikke. Imens lytter eleverne til et kort oplæg om virksomheden, der udvikler mini-kraftvarmeanlæg, som kører på gas eller biogas. Der er i alt 100 medarbejdere i Hinnerup, Berlin og Rhode Island i USA.
Fra kok til kvalitetsassistent
Tre af medarbejderne viser eleverne rundt i produktionen og fortæller selv om deres egen uddannelsesrejse. Begge kan de berette om, at de er startet et sted men har skiftet spor og laver nu noget helt andet.
Niels Fabritius er uddannet værktøjsmager og er nu kvalitetschef hos EC Power. Thomas Dahl Nielsen er uddannet kok, og nu er han kvalitetsassistent, mens Torben Kristensen har taget rejsen fra at være automekaniker, derefter bøssemager og nu produktionschef.
“Det er fint at kunne noget med hænderne til at starte med, og så kan du bygge mere teori på, når du bliver lidt ældre og er mere moden”, siger Niels Fabritius.
Eleverne går med ud i produktionen og får klare regler for, hvad de må og ikke må af hensyn til deres egen sikkerhed. De ser, hvor anlæggenes motorer bliver samlet, ser de tomme kabinetter og hører mere om, hvordan de enkelte anlæg bliver testet i forhold til forurening og ydeevne.
To af eleverne Christian Saaby og Rosa Marie Brogner synes det var spændende at være på besøg hos EC-Power “Det er så fedt at være her, og jeg skal klart være noget, hvor jeg arbejder med hænderne. I min familie er der mange håndværkere. Jeg kunne godt drømme om at blive ingeniør eller tømrer. Det er spændende at se, hvad de laver, og jeg synes, at de er rigtig dygtige. Jeg ved, at jeg ikke bare skal sidde på et kontor til jeg bliver 80 år. Jeg skal bruge mine hænder, og jeg skal gøre andre glade”, lyder det fra Christian Saaby.
Hans klassekammerat Rosa Marie Brogner er enig. “Det er fedt at kunne producere noget og vise andre, at det har jeg lavet. Sådan har jeg det også med Makerspace på skolen, hvor vi arbejder med forskellige praktiske løsninger. Jeg kunne godt tænke mig at blive elektriker eller ingeniør, og jeg er ligeglad med, hvad andre siger til det valg. Det er fedt at besøge arbejdspladsen, fordi vi får en masse at vide om det, de laver, og de er jo vildt dygtige”, understreger Rosa Marie Brogner.
Besøget var et led i konceptet “Kloge Hænder” som Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro står bag. Målet med konceptet er at det skal inspirere naturfags- og matematiklærerne til at samarbejde med lokale virksomheder, så eleverne kan blive klogere på erhvervsuddannelserne. De deltagende virksomheder i ’Kloge Hænder’ er:
Junget, Torp Andersen, Global Stole, Danvægt, EC Power, Balderus, Raaby Rosendahl, Hadsten Tip-Service og Klitte og Jensen.
Læs mere på Favrskov Kommunes hjemmeside: Jeg skal bruge mine hænder…