20. juli 2024

Den nye genbrugsplads i Hammel åbner 29. juli

Vi skal genbruge og genanvende endnu mere af vores affald. Derfor kommer den nye, moderne genbrugsplads i Hammel ikke bare til at leve op nutidens krav til affaldssortering, men også fremtidens. 

Danmark er europamester, når det kommer til at producere affald. I EU var affaldsmængden i 2019 i gennemsnit 502 kg pr. borger. Danmark topper listen med en årlig affaldsmængde pr. borger på 844 kg. I Favrskov producerer hver borger hele 897 kg, og ligger dermed højere end landsgennemsnittet. 

Så selvom vi normalt elsker at bryste os af titlen som europamester, er denne statistik bestemt ikke noget at prale med. Derfor er det meget vigtigt, at vi genbruger og genanvender mest muligt af de store mængder affald. Og det sætter store krav til vores genbrugspladser. 

– For os er det vigtigt, at vi kan hjælpe vores kunder med at sortere og genbruge deres affald. Derfor vil vi på den nye plads have fokus på at få endnu mere af det affald, der ender i brændbart og deponi, til genanvendelse, pointerer Lone Bejder, projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning.

Plads til endnu mere sortering


På den nuværende plads kan kunderne sortere i cirka 40 affaldstyper. Men med den nye plads bliver der mere plads, og flere muligheder for at sortere:

– Med den nye plads forsøger vi at fremtidssikre, så vi har mulighed for at udvide med endnu flere affaldstyper. En del af vores nye strategi er netop at lave nye forsøg for at få sorteret endnu mere ud, så det vil vi også komme til at gøre i Hammel, siger Lone Bejder.

Der er desuden arbejdet på, at opbygningen og indretning af pladsen skal gøre det nemmere at sortere, eksempelvis med et oversigtskort, der skal vise, hvor på pladsen de forskellige ting skal afleveres, så man også kan pakke traileren og forberede sorteringen hjemmefra.

Populært genbrugskoncept åbner i Hammel

Forsyningens kunder kan også se frem til at kunne aflevere brugbare ting, som andre kan få gavn af, og også selv tage genbrugsguld med hjem.

– Der har været stor interesse for vores Gi’ og Ta’ område på genbrugspladsen i Hadsten, og vi har fået mange positive tilbagemeldinger. Derfor indretter vi en genbrugshal til direkte genbrug på den nye plads i Hammel, hvor vi både vil få et Gi’ og Ta’ område og mulighed for at donere til foreninger, fortæller Lone Bejder.

Den nye genbrugshal rammer ligeledes plet i forhold til regeringens nye Klimaplan for affaldsområdet. Her lægges der op til, at kommunerne skal fremme direkte genbrug ved at stille genbrugsting til rådighed for borgere og foreninger. På den måde er den nye genbrugsplads i Hammel også forberedt til fremtiden.

Følg med i byggeriet af den nye plads på: www.favrskovforsyning.dk/ny-genbrugsplads

Fakta:

  • Den nye genbrugsplads åbner den 29. juli 
  • Den ”gamle” genbrugsplads i Hammel holder lukket den 27. og 28. juli.
  • Genbrugshallen åbner i uge 34, hvor der afholdes åbningsuge.
Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler