20. juli 2024

Slut med gratis kompost på genbrugspladsen i Hammel

Fra 1. januar 2023 kan borgerne i Favrskov ikke længere hente gratis kompost på genbrugspladserne. Feltengård deponi skal lukke på baggrund af en national beslutning om, at alle ikke kystnære deponier skal nedlægges. Dermed mister Favrskov Forsyning pladsen til at kompostere haveaffaldet.

Haveaffald fra genbrugspladserne i Favrskov er hidtil fragtet til deponiet Feltengård, hvor det er blevet omdannet til blandt andet kompostjord. Herefter er kompostjorden leveret tilbage til genbrugspladserne, så borgerne har haft mulighed for at tage noget med hjem til egen have.

– Det er selvfølgelig ærgerligt, at vi ikke længere kan tilbyde gratis kompostjord på genbrugspladserne, da vi ved, at mange har benyttet sig af det. Men hvis vi skal opretholde tilbuddet om afhentning af kompost på genbrugspladserne, skal vi betale for både kompostering og kørsel, hvilket vil være en betydelig post i regnskabet, udtaler Søren Frandsen, bestyrelsesformand i Favrskov Forsyning, og tilføjer:

– Vi kunne også vælge at sælge kompostjorden på genbrugspladsen. Det vil i så fald være i direkte konkurrence med andre virksomheder, byggemarkeder og anlægsgartnere. Bestyrelsen har derfor besluttet, at returkøb og videresalg af kompost ikke er en kerneopgave, når vi ikke længere kan fremstille det selv.

Udnyt haveaffaldet i egen have

Haveaffald indeholder en masse næringsstoffer, der kan bruges som gødning, og det gavner insekt- og dyrelivet i haven. Derfor giver det god mening at udnytte haveaffaldet i egen have. Ifølge Søren Frandsen er der ingen tvivl om, at haveaffald er en vigtig ressource:

– Haveaffald er en værdifuld ressource, og det giver faktisk mest værdi, når det genbruges direkte i egen have. Herved sparer man køreturen til genbrugspladsen og bidrager til den grønne omstilling.

Jonas Hooge
Jonas Hooge
Jonas står overordnet for det redaktionelle på byensnyt.dk og sørger samtidig for, at der også er styr på det kommercielle setup. Jonas har boet i Hadsten siden 2008, og har gennem flere år, været aktiv i foreningslivet i byen, både som udøver og i bestyrelser.

Relaterede artikler