I lørdags var der premiere på KVAS Festivalen, der er en endags festival, planlagt af unge fra Favrskov, og hvor målgruppen også er unge. Det hele foregik i Kulturhus Sløjfen fra klokken 14 til tæt på midnat, og det koncept faldt i rigtig manges smag.
Det kan ofte være svært at starte noget nyt ud, og derfor var arrangørerne bag KVAS da også spændte på, om man ville fange de unges opmærksomhed, men det lykkedes til fulde. Godt 450 havde sikret sig en billet, og det kan vel kun betegnes som en succes.
“Vi har da været ret spændte på, om vi kunne få en masse unge til at gå til koncert i Favrskov, men med 450 solgte billetter, så kan vi ikke være andet end meget tilfredse. Vi er rigtig glade for, at så mange valgte at bruge deres lørdag sammen med os og de bands der var med, og hele dagen gik bare rigtigt godt. Så lige nu er vi glade og trætte, men helt klart mest glade”, kommer det med et stort smil fra Emilie Skov Dalgaard, der har været med i styregruppen til festivalen, dagen derpå.
“Det har været et stort arbejde, både med at planlægge, men også selve afviklingen, hvor det er godt 30 unge der har hjulpet til med det hele, så det er fedt at se, at det hele fungerede som det skulle. Det blev præcis som vi havde håbet, og når der er blevet lagt så mange kræfter i det, så giver det også mod på mere, ikke kun i forhold til KVAS, men også andre ting i løbet af året, som vi forhåbentlig kan få sat i søen”.
ByensNyt havde sendt vores ungdomsreporter i byen, og hun oplevede de sidste tre koncerter lørdag aften, og her er hvad hun så og oplevede:
“Klokken 20 gik bandet Aphaca, bestående af fem unge fyre fra København, på scenen med deres største hits som ”Smelter Under Månen” og ”Til Solen Er Sort” til publikums store begejstring. Over sommeren har bandet for alvor fået luft under vingerne og har optrådt på blandt andet Smukfest og Aarhus Festuge. Selvom bandet har været på den danske musikscene i få år tog de publikum med storm og forstod virkelig at levere et nærværende og energifyldt show. Kombinationen af forsanger Rumle Kærsås unikke og stærke vokal og de øvrige bandmedlemmers smittende energi gjorde de stemning elektrisk. Man må sige at Aphaca i den grad formår at levere varen.
Efter Aphaca overtog kunsteren Sophus, der oprindeligt er fra Hammel og har taget sin studentereksamen på Favrskov Gymnasium. Derfor var han et velkendt ansigt for mange af de mødte koncertgæster. Her opstod der en hyggelig atmosfære hvor publikum kunne gå på opdagelse i Sophus’ musiske univers. KVAS-festival formår altså både at få booket større og anerkendte navne samtidig med lokale og mindre artister får mulighed for at vise deres musik frem.
Sidst men ikke mindst kunne publikum se frem til at opleve det aarhusianske band Bogfinkevej, der trådte ind på den danske musikscene i 2015. Her optrådte gruppen med nogle af deres mest kendte sange som ”Smilets By” og ”Iben Hjejle”, der for alvor fik publikum med. Skulle man have ændret noget i KVAS-festivalens program havde det nok været bedre at Aphaca og Bogfinkevej havde byttet plads i spilletider da Aphaca i højere grad fik publikum med, men man har nok fra festivalens side valgt dette da Bogfinkevej har været på den danske musikscene i længere tid.
Både ved scenerne, men også ved barområdet var det fedt at mærke den opbakning især de mange unge koncertgæster kom med. Det summede af god energi og eufori over at fået dette projekt til at lykkedes, hvilket man må sige er utrolig imponerende”, lyder det begejstret fra Klara Hooge, der håber at festivalen vender tilbage næste år.
Fedt at få lov til at stå på en stor scene foran et stort publikum
En af dem der spillede til festivalen var Oliver Juel Andersen, der såmænd også har været med til at arrangere KVAS, og han var sammen med sit band, Bøvl, begejstret over at spille foran et veloplagt og stort publikum i lørdags.
“Det var virkelig fedt at være med, og få lov til at stå på en stor scene med god lyd og lys, så det var en god oplevelse. Vi fik en masse god energi fra publikum, så det var mega fedt. Vi er et ret nyt band, så det var sjovt at prøve og vi blev taget godt imod, så jeg er begejstret”, fortæller Oliver og tilføjer:
“En af tankerne med KVAS har været, at give unge bands en mulighed for at komme ud at spille foran et publikum, på en scene med god lyd, hvor man er i trygge hænder og ikke skal stå med det hele selv, og det synes jeg vi er lykkedes rigtigt godt med. Min fornemmelse er helt klart, at de bands der har været med, har fået en succesoplevelse, blandt andet fordi det var et fedt publikum at spille for, der levede sig med og skabte en fantastisk stemning hele dagen”.
Det er endnu ikke besluttet, om KVAS vender tilbage næste år, men Oliver konstaterer, at fundamentet er skabt, og man fik set, at grundlaget og interessen er der, så han håber meget på, at KVAS er på plakaten til næste år. Der har været stor opbakning til KVAS, ikke bare blandt de unge, men også fra Favrskov Kommune, Tuborg Fonden, Kulturring Østjylland og Musik På Toppen har bidraget til, at festivalen kunne få luft under vingerne.
“Jeg talte i foråret med Trine Sølgaard, der er leder i Sløjfen, og hun fortalte om den her festival, og at de støttede op, så der kunne komme nogle etablerede navne også. Det syntes jeg lød som en god idé, og jo helt oplagt for Musik På Toppen at bakke op om, så vi har givet et godt beløb således, at der kunne komme nogle topnavne med på plakaten. Der skal ske noget i byen, og det vil jeg rigtig gerne være med til, og jeg synes det er fedt, at de unge mennesker har stablet KVAS på benene. Fordi jeg ved jo godt, hvor meget det kræver at lave en festival, så kæmpe respekt, og herligt at så mange deltog”, lyder det fra Keld Sørensen, der sammen med sin kone, Charlotte, har drevet Musik På Toppen gennem tre år.