Et stort solcelleanlæg er på vej ved Galten, Hadsten og Hadbjerg, og har i den grad sat gang i en debat, med argumenter både for og imod det kommende anlæg. To partier der er imod en opførelse af solcelleanlægget på godt 250 hektar, er Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne, som vi har modtaget følgende fra.
Tekst og foto: Simon Buus Olsen, Erling Høj Sørensen og Morten Bang
På det kommende byrådsmøde, skal der tages stilling til igangsætning af lokalplanlægning for et 250 hektar stort solcelleanlæg mellem Hadsten, Nørre Galten og Hadbjerg.
Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne melder nu ud, at man agter at stemme imod igangsætningen. Begge partier mener, at projektet er for stort og at der er blevet lyttet for lidt til borgerne efter første høringsfase.
”Vi støtter naturligvis den grønne omstilling, men ikke på bekostning af vores lokalsamfund og landskab som det her, er tilfældet. Projektet er alt for omfattende og placeres i et område, hvor det vil ændre landskabet radikalt og forringe både livskvalitet og naturværdi, foruden at vi stavnsbinder borgere til deres bolig flere år ud i fremtiden, samt indirekte sænker andres ejendomsværdi oveni”, udtaler Simon Buus Olsen fra Liberal Alliance.
Morten Bang fra Danmarksdemokraterne tilføjer:
”41 høringssvar, og mere end 200 utilfredse borgere har tydeligt udtrykt deres skepsis omkring projektet. Det synes jeg ikke der er blevet lyttet nok til, med de få ændringer i størrelsen solcelledelen af anlægget.
Man har skåret 5 hektar ud, ud af 250, det er ikke godt nok i min optik”.
Mere skovrejsning – færre solceller
Partierne fortæller at man ikke som sådan siger ”alt eller intet” omkring projektet, men det kræver væsentlige ændringer.
”Vi mener der bør være markant mere skovrejsning omkring projektet, hvis det skal føres videre i processen. Det har jo også vist sig i høringsfasen fra borgerne, men det der er med nu, er langt fra nok.
Man burde minimum skære 100 hektar solceller ud af projektet og gerne mere, og erstatte det med skovrejsning rundt om anlægget i stedet, før det er ved at være et sted, hvor vi mener det er ordentligt”, fortæller Erling Høj Sørensen.
Morten Bang mener at man bør indtænke skovrejsning endnu mere i alle VE-projekter i kommunen, for at finde lokal forankring og opbakning.
”Vi vil alle den grønne omstilling, men det skal være med lokal forankring, borgerinddragelse, mere skovrejsning og mindre projekter. Vores udgangspunkt er nej til Jernmarker, ja til kornmarker”, udtaler Morten Bang.
Der er også tvivl om skovrejsningen ved Kærsmindevej, og hvordan det skal afklares og finansieres.
”I forløbet har Unison Energy Partners forsøgt at lægge regningen for den skovrejsning over på Grøn Pulje, hvilket jeg mener er utilstedeligt. Det er midler som skal gå til områdets borgere og foreninger, som kompensation for anlægget, ikke til at skærme for anlægget. De anlægger for 1,5 milliarder kroner potentielt, og så kan de ikke finde 4-5 millioner kroner til at rejse skov der, det er småligt synes jeg”, udtaler Simon Buus Olsen.
Et lille håb endnu
Partierne håber at man kan få påvirket resten af byrådet til at forholde sig mere skeptisk til projektet, for borgernes skyld, men forhåbningerne er ikke høje.
”Som vi kunne se i Økonomiudvalget, så hvis partierne derfra holder deres stemme ind i Byrådet, så vil der være flertal for projektet igangsættes med lokalplanlægningen”, fortæller Erling Høj Sørensen, men kommer dog med et lille håb for borgerne fremadrettet.
”Der er jo en høringsfase mere, hvor man jo kan håbe Unison Energy Partners og resten af byrådet vil lytte lidt mere til borgerne end vi synes de gjorde i første omgang”, slutter han af.
Sagen skal endeligt afklares på Byrådsmødet d. 26/11, hvor man skal stemme om igangsætning af lokalplanlægningen.