Fortrappen, dørene og entréen er lidt større end det, som eleverne fra Frijsendal Friskole normalt kender til. Til gengæld er de helt vant til at stille skoene, så man ikke slæber skidt med inden for.

Tekst og fotos: Heidi Qvistgaard Dalbjerg

Den detalje deler de vante rammer på skolen i Sall ved Hammel med Clausholm Slot ved Voldum. 3 og 4. klasse satte derfor skoene udenfor på hovedtrappen inden de gik indenfor, hvor godsejer Christian Berner ventede.

“De plejer at være lidt ældre, dem som jeg viser rundt herude, men jeg skal gøre hvad jeg kan for at gøre det spændende, og ellers må jeres lærere forsøge at gøre det lidt mere pædagogisk, end det jeg kan,” indleder Christian Berner, som ejer Clausholm Slot.

En af godsets medarbejdere er far til en af drengene på Frijsendal Friskole. Han ville bare så gerne vise sin fars arbejdsplads frem for sine skolekammerater. Og det var godsejer Christian Berner helt med på.

“Vi har to regler her, når vi skal rundt og se slottet. Den første er, at der kun er én som taler ad gangen. Og det kender I jo nok fra skolen. Den næste er, at man ikke må røre ved noget, for så går væggene i stykker.”

Ekstraordinære undervisningsdage

På Frijsendal Friskole har man flere gange om året anderledes skoledage, hvor klasselæreren har sin klasse hele undervisningsdagen.

Klasselærerne for 3. og 4. klasse, Camilla Kattenhøj og Frida Rosendahl, så derfor deres snit til at snige historie og kultur ind i undervisningen på en anden måde, end de ellers kan gøre i klasselokalerne.

“Vi er virkelig glade for at tage på tur med børnene, og det er jo en fantastisk mulighed, at vi har fået lov til at besøge Clausholm Slot og få en rundvisning,” fortæller de to lærere.

Tryllebindende rundvisning

I mere end en time viste godsejeren eleverne rundt på slottet. Han viste detaljer frem som symmetrien i slottets byggeri, forklarede om barokstilen, de flotte stuklofter, gobeliner og de mange vægpaneler og om marmorgangen, som slet ikke er dekoreret med marmor. Det ser bare sådan ud.  

De 8-10-årige elever lyttede. De var stille. Og de pillede faktisk heller ikke. Så selvom Christian Berner mest er vant til at vise pensionister rundt i de adelige rammer, så gik det meget godt med at gøre det interessant.

“Jeg har ikke vist børn rundt her før. Men jeg synes eleverne fra Frijsendal Friskole var meget interesserede og opførte sig pænt. Det virkede i hvert fald som om, at de synes det var spændende, og det var nogle fine spørgsmål, de stillede,” fortæller Christian Berner, som sluttede rundvisningen i kapellet. Slottets private kirke.

Eleverne tog skoene på igen ude på fortrappen, og gik så om i haven for at lure ind af vinduerne på et af Danmarks nok mest kendte hvide telte. Og en af eleverne konkluderede så fint:

“Det er altså lidt sejt, at den mand ejer huset lige ved siden af Den store Bagedyst.”