23. oktober 2024

Herfra min verden går

ByensNyt Gadespejlet juli 2020 af Anders G. Christensen

Der er et udtryk, som ofte bruges, for at vise, hvor ens rødder stammer fra, og for at fortælle om ens identitet.  Det er ”Her fra min verden går”

Min og min families verden går fra Hadsten, i dag. Det betyder ikke, at jeg er født og opvokset i Hadsten, men dog tæt på, da jeg er født i Snåstrup ved Harlev. Men at vi slog rødder og stiftede familie i Hadsten, var lidt en tilfældighed, og måske alligevel med et strejf af forsyn.

Da vi kom til Hadsten i 1988, hang det sammen med en snak til et høstgilde året før, og en god snak med den daværende forvalter på Kollerup Niels Slemming og daværende godsejer på Kollerup, Niels Åge Selchau Mark.

Da vi kom til Hadsten, kunne min far fortælle en masse om Hadsten, for her havde han slået sine folder hos sin moster Anna og hendes mand, Mads Boddum Andersen, der havde en gård, der hvor Plutovej, Marsvej og alle de andre planetveje, ligger. Her havde min far kørt med en Ferguson og granatharvet. Og som en lille krølle, så havde min far, der er var fra Århus, gået i skole i Århus med Frode Brøgger, der har været med til at udvikle Hadsten. Og tilbage i mit stamtræ, så var Gunnar Thomsen fra Røde Mølle med til tilbage i 1940 sammen med daværende højskole forstander Thorkild Klausen, at købe Hadsten Højskole, da den var nødlidende.

Hadsten de seneste 32 år

Nu har vi ”kun” boet her i Hadsten i 32 år, og her har der været fart på udviklingen af byen. Når jeg ser på Hadstens udvikling, som virkelig tog fart, da den jyske længdebane kom til byen i 1862, så er der sket en kæmpe tranformation af byen. Først fra at være nogle få huse omkring stationen der i 1862, og så til en driftig industri- og håndværksby med slagteriet, børstenbinderfabrik og meget mere. Der var også her ved banen, at starten på det der i dag er Gadeberg, for alvor tog fart. Det var også her Hadsten Hjulfabrik startede.   

Når jeg ”bare” ser på de 32 år, vi har boet her, så er der sket en kæmpe udvikling af Hadsten. Hele midtbyen har gennemgået en kæmpe forandring efter at slagteriet lukkede i 1991. Der kom boliger og Idræts- og Kulturhuset ”Sløjfen” så dagen lys i 2001. Hadsten Centeret, der blev indviet som butikscenter i 1986, for efter 32 år som centrum for detailhandel, at blive omdannet til sundhedshus, der blev indviet i 2019.

Og mange af de marker, som jeg, som forvalter på Kollerup, dyrkede der i starten af 1990’erne, er i dag boligområder. 

For mig er Hadsten en by, der altid er i udvikling, og altid vil være det. Se bare på de projekter, der er på vej ved Vesselbjerg og Kirkevej og nye forretnings- og detailhandelsområder, der udvikler sig. Og ikke mindst nye boligområder, der vil skyde op ved Bavnehøj og Ginneruplund området.

Med alt denne udvikling har Hadsten så tabt sin identitet som stations og uddannelses by?

Det mener jeg ikke. Jeg synes faktisk, at identiteten som uddannelsesby fortsat bliver styrket og banens betydning for Hadsten, som stationsby, vil også i mange år frem være en dynamo for udviklingen i Hadsten.

Dette kombineret med et erhvervsliv og en detailhandel, der hele tiden tilpasser sig, og udvikler sig, gør at Hadsten altid vil være et stærkt og godt sted, at lade sin verden gå fra. 

Anders G. Christensen er byrådsmedlem i Favrskov Kommune, valgt for venstre og formand for Teknik og Miljøudvalget. Han er derudover førstesuppleant til folketinget for venstre i Østjyllands Storkreds. Han er tidligere borgmester i det daværende Hadsten Kommune 2002 – 06 og Favrskov Kommunes første borgmester 2006-10.              

Relaterede artikler