Månedens gadespejl 1. juni 2020 af arkitekt Ove Rosenkvist
Hvad skal man give sig til, når Danmark lukker ned? Oprydning er en god ting! Her stødte jeg i gadespejlet på en gammel Hadsten historie fra 18. april 1979. Efter baneoverskæringen mellem Nørregade og Søndergade blev lukket, ønskede byrådet i anledning af Hadsten bys 100 års jubilæum i 1962, at holde en konkurrence om en hestebrønd på stedet. Hesten indgik dengang i byvåbnet. Opgaven blev vundet af O.Stæhr-Nielsen og i 1965 blev brønden stillet op. I 1996 skete en omlægning af området så Hestebrønden blev opstillet ved Kvickly.
Der blev nu plantet en lund med en mindesten over Hadstens frihedskæmper Frits Johan Blichfeldt Møller, der lige er blevet mindet i anledning af 75 året for Freden i 1945.
Fabrikant Erik Angel kunne noget med jern. Han bankede og bøjede plader til dekorative skulpturer. Inden Hestebrønden blev opstillet, havde Erik Angel opsat en skulptur på stedet. Den ønskede kommunen ikke at købe. Skulpturen symboliserede Hadstens to bydele gennemskåret af banen.
For at drille Hadsten købte Hammel skulpturen og satte den op i en park. Hvad den nu skulle symbolisere, ved jeg ikke.
Nu havde Erik Angel et nyt tilbud på en skulptur kommunen kunne købe. Der udspandt sig en debat om det var kunst, eller blot 10 sammensvejsede jernringe i skulpturen ”Samarbejde”. Det så ud som skulpturen var på vej til Hinnerup, der gerne ville drille Hadsten med det.
Det førte til, at den daværende Hadsten Borger-og Haandværkerforening, som jeg var formand for, satte sig i bevægelse for at samle det beløb ind, der manglede mellem det kommunen ville give og det Angel forlangte. Fortalerne for et køb citerede Storm P:”Forskellen på kunst og håndværk er, at man skal være sagkyndig for at bedømme håndværket.”
Enden på den ophedede ”kunstdebat” blev, at skulpturen ”Samarbejde” blev i Hadsten, overdraget til kommunen 18. april 1979. Den stod i mange år ved p-pladsen i krydset ved Skanderborgvej og Hammelvej. Da Hadsten fik sin første rundkørsel ved Kollerup, blev ”Samarbejde” i 1994 flyttet hertil, hvor den stadig står.
Set i gadespejlet blev det en munter begivenhed i april 1979.
Denne måneds gadespejl er leveret af arkitekt Ove Rosenkvist, tidligere informationschef på DjH og i perioden 1984-1992 redaktør på Hadsten og Omegns Folkeblad. Ove Rosenkvist har herudover haft stor lokal betydning som forfatter af en lang række lokalhistoriske artikler, hæfter og bøger, ligesom han også har været leverandør af tekster til bl.a. Favrskov Revyen. Derudover har Ove Rosenkvist helt frem til februar i år været forsanger på Ældresagens “Syng fra den Blå”, der som regel samler mellem 60 og 90 glade sangere i Sløjfen.
Når man nu kender historien så indgående kan det godt undre mig hvorfor det er Hadsten smede og Maskinværksted og ikke Angel Maskinfabrik ( Erik Angels søn) der for få år siden fik opgaven med at vedligeholde den fine skulptur.
Mig bekendt fik de ikke engang tilbuddet.