I vores juridiske brevkasse, er der denne gang kommet et spørgsmål til Søren Andreasen fra Paragraf Advokater omkring køb af udlejningsejendom.
Har du et spørgsmål af juridisk karakter, så er du velkommen til at sende det til redaktionen@byensnyt.dk, hvorefter vi sender det videre til Søren. Alle spørgsmål anonymiseres naturligvis.
Spørgsmål:
Jeg har i nogle år sparet op, da jeg har et stort ønske om at investere i en udlejningsejendom og tjene penge på udlejning. Men det virker meget uoverskueligt at komme i gang. Hvor skal jeg starte?
Svar:
Hvis du ikke før har beskæftiget dig med investeringsejendomme, så er det okay, hvis mit svar virker lidt langhåret, men jeg vil prøve at gøre det overskueligt, selvom det er et meget stort emne. Og selv om det tager mange år at mestre, så kan man snart lære nok til at komme hurtigt i gang.
Det første jeg vil anbefale er, at du studerer, læser bøger, går til kurser i udlejning og følger en gruppe online med samme interesse, så du bliver klogere på emnet. Jo mere du ved, jo mindre risikofyldt vil det føles at komme i gang. Find gerne en mentor som selv har været der, hvor du er nu. Du er velkommen til at sende mig en mail på sva@paragrafadvokaterne.dk, hvis du vil have mine personlige anbefalinger til bøger m.m.
Dernæst skal du overveje, hvor meget du selv vil stå for på den ejendom, du køber. Er du håndværker, eller har hænderne skruet rigtig på, kan du selv stå for vedligeholdelse – hvis du har lyst, men ellers skal du sætte penge af til vedligehold. En anden mulighed kan være at starte med en ejerlejlighed, hvor det er ejerforeningen, der står for det meste, og du kun skal vedligeholde indenfor i selve lejligheden.
Når du så har fundet den ejendom eller lejlighed, du vil købe, så gælder det selvfølgelig om at finde den rigtige pris. Den rigtige pris ligger som regel der, hvor du føler, at prisen er for høj, og sælger føler, at prisen er for lav. Men du må aldrig stirre dig blind på en ejendom, som du bare skal have. Det er meget vigtigt, at købsprisen ikke er for høj, når du skal lave en forretning ud af dit køb.
Når du er enig med sælger om vilkårene, så starter det juridiske for alvor.
- Skal du købe ejendommen personligt eller gennem et selskab? Du bør søge rådgivning om fordele og ulemper ved de forskellige muligheder. Personligt vil jeg oprette et ApS til at eje ejendommen, men der er mange muligheder.
- Købsaftale og vilkår skal gennemgås af en advokat med erfaring i køb af ejendomme til udlejning.
- Medmindre du har alle pengene kontant – hvilket de færreste har ved en start – så skal din bank også godkende handlen, og du skal aftale finansiering med banken. Også selv hvis du rent faktisk har alle pengene selv, kan det være fornuftigt at finansiere købet – i hvert fald delvist – via banken, så du stadig har penge fri til andre investeringer.
- Medmindre ejendommen allerede er udlejet, skal du ud og finde en eller flere lejere, og der skal udarbejdes lejekontrakter. Lad en professionel udarbejde lejekontrakten, i hvert fald indtil du har tilstrækkelig erfaring med det selv. Det er dyrt at lave fejl i lejekontrakten.
- Du kan også overveje at sætte en professionel ejendomsadministrator på opgaven at stå for alt det praktiske omkring ejendommen. Her er det et spørgsmål om at gøre den tid, du selv skal bruge på opgaven op imod omkostningerne ved at overlade det til en anden. Min personlige anbefaling vil være at du selv varetager driften af ejendommen i starten, indtil du har lært faget. Når dine investeringer vokser sig større, kan du med fordel overlade administrationen til andre.
- Du bør altid have en fast revisor og advokat tilknyttet, som du løbende kan søge rådgivning hos.
Herefter er det bare at læne sig tilbage og nyde indkomsten fra din investering. Nej, ikke helt, vel? Der vil være løbende arbejde. Der vil være uforudsete problemer, udgifter m.m., men husk på at du lærer af dem alle, og det vil være med til at gøre dig dygtigere og din forretning bedre. Held og lykke med din fremtid som ejendomsinvestor