Hvert år i december fejrer vi også årets afslutning og begyndelsen på et nyt med et brag. Eller nærmere mange brag. Derfor er skudangst hos dyr et problem, som vi, som fagpersonale, skal forsøge at hjælpe med hvert år, siger veterinærsygeplejerske Benthe Gregersen fra Favrskov Dyreklinik.
Det er især hunde, katte og heste, der har vores opmærksomhed, fordi de bor i enten byzoner eller bynære zoner, hvor der skydes en del af omkring nytåret.
Benthe fortæller, at angst er noget, der bliver værre og værre med alderen jo flere gange dyret udsættes for den udløsende faktor. I takt med dyret bliver ældre, kan medicinering med angstdæmpende midler desuden udgøre en risiko for f.eks. hunde med nedsat hjerte-, nyre- eller leverfunktion.
Derfor er det vigtigt med forudgående kendskab til dyrets sundhedsstatus, før evt. beroligende medicin udskrives. Desuden bliver udvalget af beroligende medicin mindre og mindre, da dyrlæger ved lov, er forpligtet til at udskrive så lidt som muligt.
Men der er også gode alternativer til ’rigtig’ medicin, påpeger Benthe.
Man kan bruge naturlige beroligende midler som f.eks. Kalm, men der er det vigtigt at starte i god tid inden nytår og så give hver dag.
En anden metode, der for alvor har vundet indpas, er nytårswrap, som også kan anvendes til både hunde og katte. Her fæstnes et klæde fast om dyrets krop og trykket fra klædet virker beroligende på dyrets nervesystem.
Et godt alternativ kan også være at placere sin hund eller kat i en pension, der ligger langt fra byzoner, hvis man selv skal holde fest nytårsaften. Eller få familie eller venner på landet til at passe dyret.
Benthe siger dog, at uanset hvad, så er det vigtigt at få kontaktet dyrlægen i god tid og høre om mulighederne.
OG HUSK, at hold katten inde nytårsaften og luft hunden inden det bliver mørkt.
Med ønsket om en fantastisk nytårsaften til to- og firbenede.